Husaby kyrka

Även om vi just nu är hemma och jobbar i trädgården fyller jag på med semestermimnen här på bloggen ...

I trakten runt Kinnekulle finns många medeltida kyrkor. Vackra kyrkor! Här har vi stannat till vid Husaby kyrka, som är lite speciell med sina tre torn. Det är Sveriges första biskopskyrka och precis bredvid ligger S:t Sigfrids källa. Det sägs att Olof Skötkonung runt år 1000 lät döpa sig i källan och blev då Sveriges förste kristne kung.

Nära kyrkan finns också ruinerna av en borg som uppfördes omkring 1480 av biskopen i Skara. På sommaren arrangeras en del barnaktiviteter vid borgen men det var inget vi prövade på. Däremot fikade vi i Hembygdsgården som ligger bredvid kyrkan. Rekommenderas verkligen. Mjuk pepparkaka till exempel, som bars ut på en brick-korg i trädgården. Gott och mysigt! Och billigt.

När du befinner dig på Kinnekulle så vandrar du i Arns fotspår, om du läst Jan Guillous böcker i serien om tempelriddaren. Vi såg skyltar om en "Arn-vandring" men fördjupade oss inte i den. Däremot la vi märke till att det både finns pokestopp och gym vid kyrkan för den som spelar Pokémon Go ;-)

Kommentarer