Äventyr i Småland

 Semesterns första husvagnstur gick till Småland. Där campade vi utanför släktingars hus i Liatorp och fick såklart bästa servicen! Förutom att umgås kring bad, femkamp och god mat så gjorde vi en del utflykter som verkligen kan rekommenderas ... 

Sagobygden
Sagobygden består av de tre kommunerna Ljungby, Alvesta och Älmhult - där Sagomuseet i Ljungby är en central punkt. Sagomuseet är värt ett alldeles eget besök men det finns även många spännande sägenplatser i trakterna runtomkring. 













Mötesplats Häradsbäck
Ett annat stopp på vår utflykt var handelsboden i Häradsbäck, som hyser både café och bibliotek - ett bra exempel på hur kreativa lösningar kan få bygden att leva. Det där med biblioteket värmer såklart mitt författarhjärta! Biblioteket ligger organisatoriskt under kommunbiblioteket i Älmhult och böckerna hämtas därifrån. 

Och fikat på det femtiotalsinspirerade Café Linnéa smakade fin-fint. 



























Agetorps i Stensjöäng
Vi hann också med ett besök hos konstnärerna Marianna och Anders Agetorp i Stensjöäng. Ett fantastiskt ställe! Vägen till den här kulturplatsen är lång, smal och slingrande, men du märker när du börjar närma dig - för helt plötsligt står en elefant vid vägen. Eller rättare sagt, ett stort klippblock har fått hjälp att klä ut sig till elefant! På gården finns både ett galleri för målningar och skulpturer och en mängd mer eller mindre spontana installationer runt om i trädgården och skogen. Allra mäktigast är Skogskatedralen, en röjd granskog med konstinstallationer där det skapas en väldigt speciell, meditativ atmosfär. Det är svårt att sätta fingret på vad det är, men hela familjen tyckte om känslan.  











Kommentarer