IKEA Museum

Här kommer ännu en återblick till vår campingtur i Småland ...

Älmhult är såklart starkt förknippat med IKEA. Grundaren Ingvar Kamprad föddes och startade sina första företag i trakten och 1958 öppnaded det första IKEA-varuhuset på orten. I Älmhult finns IKEA Museum och där gjorde vi självklart ett besök. På museet presenteras utecklingen från det lilla postorderföretaget som skickade sina paket med mjölkbilen till dagens multinationella möbelföretag. Det finns miljöer som visar några av de första IKEA-möblerna, vilket ger en härlig 1950-talsnostalgi, men även det som kan kallas IKEA-klassiker visas upp.

Tidslinjen som löper längs med väggarna gör det tydligt hur många IKEA-varuhus det faktiskt finns i världen. Jag visste att det var många, men kanske inte så många ... (422!). Det finns även en hel del filmer där Ingvar Kamprad själv berättar om sin resa, intressant är att han ofta lyfter fram sina misstag - för utan dem hade han inte lyckats. Det finns en barnavdelning där man kan pyssla och vissa tider bjuder man även på filmvisning, men annars skulle jag säga att museet är mest intressant för vuxna.

Restaurangen serverar nästan bara olika typer av "bullar"; köttbullar, fiskbullar, kycklingbullar, vegbullar ... Och maten är riktigt god där! Man hade verkligen vågat ta ut svängarna när det gäller kryddning, fast de vanliga köttbullarna smakade såklart precis som de gör i alla varuhus. Till museet hör även en trevlig butik där man kan köpa souvenirer och några populära varor som inte finns kvar i varuhusen.

Sonen och jag tog även en tur till varuhuset IKEA Älmhult för att kolla om det skiljde sig från "vårt" närmaste varuhus i Kållered. Det var ingen direkt skillnad, förutom att det kanske var lite större i Älmhult. Vi passade i alla fall på att shoppa lite ...

Kommentarer