Vackra Värmland

Jag mumsar lussekatter och ser tillbaka på en fin campingsäsong. Och självklart längtar jag till nästan sommar ... I somras tillbringade vi en dryg vecka i Värmland och i ett samarbete med turism i Värmland kommer jag nu att leverera våra bästa tips från semestern.

* Att vildmarkscampa på Glaskogens camping utanför Arvika är så nära fricamping du kan komma - utan att fricampa. Alla husvagnar och husbilar har sin egen lilla täppa längs med en skogsväg vid sjön Stora Gla. Glaskogens naturreservat är känt för sina många vandrings-, cykel- och kanotleder och vi ägnade oss mest åt att paddla. Hela familjen gillar friluftsliv och att paddla till en egen udde och fixa lunch på trangiaköket är grejen för oss. För att inte tala om hur mysigt det är att kvällspaddla på spegelblankt vatten ... Är du nyfiken på Glaskogens camping kan du läsa mer här och här.

* Innan vi drog till Värmland hade jag fått tips om Alma Löv Museum i Östra Ämtevik, men jag trodde inte att det var ett bra utflyktsmål för en familj med barn på 10 och 13 år. Vad fel jag hade! Det visade sig bli en av sommarens häftigaste utflykter. Alma Löv Museum är en konstgård som drivs av konstnärerna Karin Broos och Marc Broos. Museet består av sexton paviljonger i en skogsdunge, uppförda i olika stil och av återvinningsmaterial. Dessutom finns en stor lada, eller Samt Paleis Oranjestraat, med flera våningar av utställningssalar, teaterscen, café och skaparverkstad. Vi hade bara tänkt att stanna till en kort stund men vi trivdes och fascinerades och blev kvar i flera timmar. Vill du se bilder från vår utflykt så hittar du det här.

* I Värmland finns flera kända författarhem, bland annat Selma Lagerlöfs Mårbacka. Det tillhör nästan allmänbildningen att ha sett Mårbacka och som författare är jag extra nyfiken på en av våra största litterära personligheter. På plats gick vi en guidad tur som var väl värd pengarna och så mumsade vi Mårbackakaka med lingonsylt och grädde. Och jag måste väl erkänna att ungarna mest intresserade sig för fikat ... Men vill du veta mer om vårt besök på Mårbacka så har jag skrivit om det här.

* Och så Karlstad, denna vackra stad där solen alltid skiner. Eller ...? Nej, vi upplevde sommarens regnigaste dag i Karlstad och passade därför på att besöka två museum. Att nämna Sandgrund och Lars Lerin är väl inget unikt turisttips men jag säger det ändå: gå dit! Att få se alla dessa vackra målningar i den här speciella miljön är verkligen en härlig upplevelse. Mittemot Sandgrund ligger Värmlands museum och där åt vi god lunch och tittade på en pågående utställning. Tyvärr var vissa delar av museet stängt för renovering så vi behöver gå dit igen ... Om du vill se bilder från den här utflykten hittad du det här.

Det här är bara några av våra upplevelser i Värmland och är du nyfiken på fler så klicka på etiketten "Värmland" i slutet av detta inlägg (eller i marginalen till höger). Då får du fram allt som jag någonsin skrivit i ämnet. Bland annat hittar du inlägg om Klässbols linneväveri, Sveriges vackraste motionsspår och en vit älg.

Jag är ganska säker på att det kan bli fler inlägg framöver eftersom Värmland har mycket kvar att bjuda på. Bara i trakterna runt Karlstad finns hur mycket som helst att göra. Och jag har ännu inte upplevt Rottneros eller Västanå Teater och det finns många fler sjöar att paddla i ...

Att avsluta ett såhär varierat inlägg med EN bild är svårt men jag väljer ett kollage från Glaskogen. Friluftsliv och naturupplevelser kanske ändå är det första jag kommer på när jag tänker på Värmland. Men om du tittar vidare i mina länkar så hittar du massor av bilder.Detta inlägg har jag skrivit i ett samarbete med Visit Värmland men åsikterna och tankarna är mina egna.

Kommentarer

Skicka en kommentar