Best of ...

Just nu publiceras mängder av "bästa-listor" i olika forum. Allt för att hjälpa oss planera våra dyrbara semesterdagar optimalt ... Jag drar mitt strå till stacken och ger dig en sammanfattning av några listor som jag har snappat upp: Sveriges bästa stränder, femstjärniga campingplatser, bästa rastplatserna, Sveriges bästa caféer och dito motionsspår.

Sveriges bästa stränder

1. Tylösand och Böda Sand

2. Skanör/Falsterbo och Sudersand

3. Skrea Strand, Pite Havsbad och Sandhammaren

4. Tofta, Mellbystrand, Stenshuvud och Varberg strandpromenad

5. Getterön

Själv har jag varit på Sudersand, Skrea, Sandhammaren, Mellbystrand, Stenshuvud och Varberg strandpromenad och kan bara hålla med. Kanske är Sandhammaren den mäktigaste, i mitt tycke.

Källa: GP rapporterar om en Sifo-undervisning som Resia beställt.


Femstjärniga campingplatser

* Ansia Resort, Lycksele

* Apelviken.se, Varberg

* Byske Havsbad, Byske

* Böda Sand, Löttorp

* Daftö Resort, Strömstad

* Gustavsvik, Örebro

* Hafsten Resort och Camping, Uddevalla

* Kneippbyn Resort, Visby

* KronoCamping Lidköping, Lidköping

* Sonjas Camping, Öland

* Västervik Resort – Lysingsbadet, Västervik

* Pite Havsbad, Piteå

* Årjäng Camping & Stugor Sommarvik, Årjäng

Det är Svensk Klassificering AB som på uppdrag av SCR Svensk Camping genomför klassificeringen. Det är bara campingplatser som är medlemmar i SCR Svensk Camping som klassificeras och det är frivilligt att delta. För att få fem stjärnor krävs ett stort utbud av aktiviteter och service samt en mycket god skötsel av campingplatsen. Källa: CampingSverige.se

När vi bokar camping tittar vi absolut på stjärnorna men kanske spanar vi snarare efter fyra stjärnor. De femstjärniga campingarna är oftast lite för stora och "för mycket" för vår smak. Men av dessa campingplatserna har vi besökt Apelviken, Hafsten och Sonjas. Apelviken och Hafsten är ju två av våra "närmaste" campingar och det är naturligt för oss att åka dit, men då ofta på för- och eftersäsong.

Bästa rastplatserna
Motormännen utser varje år Sveriges bästa rastplatser, län för län. Det blir en väldigt lång lista som jag inte väljer att kopiera in här. Om du är nyfiken hittar du rastplatserna här. Själv tycker jag att en av de riktigt bra sakerna med att ha husvagn är att man kan rasta i sitt eget krypin. Om vi kör långt så stannar vi oftast för att laga lunch i husvagnen. Och där finns ju även toa :-)

Sveriges bästa caféer

* Årets Bageri: Bageri Petrus, Stockholm.

* Årets Värt En Resa: Sivans Café och Butik i Baljered, St Levene.

* Årets Fikaställe: Taxinge Slottscafé, Nykvarn.

* Årets Hållbara Café: Hornuddens Ekocafé, Strängnäs.

* Årets Stjärnskott: Borgmästargården, Falkenberg.

* Årets Kaffebar: Budhas Kafferosteri, Lycksele.

* Årets Konditori: Güntherska Hovkonditori & Schweizeri, Uppsala.

* Årets Bästa Café: RC Chocolat, Sigtuna.

Här är de åtta som kvalificerade sig till något av White Guides årliga priser. Men om du läser vidare här i länken hittar du den fullständiga guiden där där hela 351 caféer har kvalificerat sig. Att vi är en fikande familj har väl ingen missat?! Här sitter vi på ett av caféerna på White Guides lista ...

Sveriges bästa motionsspår

1. Skutberget, Karlstad

2. Idre fjäll, Älvdalen

3. Bokskogen, Svedala

4. Ursvik, Sundbyberg

5. Rankås, Tibro

6. Skatås, Göteborg

7. Terrängbanan, Strömstad

8. Hemlingbyn, Gävle

9. Bulltofta, Malmö

10. Billingen, Skövde.

Förra sommaren testade Oskar Jensen och Philip Persson 313 motionsspår runt om i Sverige och nu har de korat sina favoriter (Källa: Expressen).

Tidigare i mitt liv bodde jag i östra delarna av Göteborg och då var det givet att springa i Skatås. Jag håller med om att det är väldigt fint där! Under sommarens campingtur hoppas jag få möjlighet att provspringa Skutberget ... Man kan ju inte bara slappa och fika på semestern :-)

Kommentarer