Norra Lyngvig fyr

Nu har vi förflyttat oss från öst till väst. Vi bor på Henne Strand Camping på Jyllands västkust. En fin camping i en väldigt speciell turistby, men jag ska berätta mer om både campingen och samhället i ett annat inlägg. Idag ska jag berätta om en härlig utflykt till fyren vid Norra Lyngvig.

Lyngvig ligget på en smal landremsa norrut från Henne Strand. Landskapet är verkligen häftigt med vatten på båda sidor, Nordsjön åt väster och en fjord åt öster. Den lite större orten här heter Hvide Sande och även om vi inte stannade där (förutom ett stopp på bageriet för att köpa resans hittills bästa fikabröd!) kunde vi se att där fanns gott om folk, både bofasta och turister. Vi körde genom hamnen och där låg många fiskebåtar redo att lägga ut och det fanns en hel del affärer och restauranger.

Men vi körde ännu en bit norrut för att komma till Norra Lyngvig fyr. Det är en 50 meter hög fyr som legat här sedan 1906. Nedanför fyren finns ett museum, café och souveniraffär. Det kostar 50 danska kroner per vuxen att gå upp i fyren så vi skippade det och gick ut på stranden istället. Vilken magisk strand! Den sträcket sig så långt ögat når och vattnet är friskt och salt. Vattnet håller okej temperatur men istället för att bada letade vi efter bernsten och sprang vi i de höga sandklitterna. Hittade dock ingen bernsten så det fick bli en tur till souveniraffären för att köpa lite av det honungsfärgade guldet innan vi åkte tillbaka till campingen.

Jyllands västkust har så mycket att bjuda på och jag känner mig långt ifrån klar. Det får bli ett återbesök någon gång och då kan vi ta färjan till Fredrikshavn och sedan köra kusten från norr till söder.

Kommentarer